Programma
November 2003
PSO Programma's archief

Archief | Programma's 2001-2005 | BiografieŽn | Toelichtingen | Recensies | PSOverzichtelijk | Reizen
VHV-Online van okt 2003: Roeland Jagers: "Altviool geen eerste liefde"
VHV-Online van okt 2003: Verschillende Bruckner versies
VHV-Online van dec 2003: Studieweekend Hoeven
Philips Symfonie Orkest
onder leiding van Jules van Hessen
met Roeland Jagers, altviool
en Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet
Programma
Mendelssohn: Hebriden Ouverture Toelichting
Bruch: Dubbelconcert voor klarinet en altviool Toelichting
Bruckner: Symfonie Nr. 4 Toelichting
Uitvoeringen:
di 11 november 2003, 20.00 - Eindhoven (besloten voorstelling)
za 15 november 2003, 20.15 - Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips Recensie
zo 30 november 2003, 14.15 - Amsterdam, Concertgebouw

Eindhovens Dagblad - maandag 17 november 2003

Philipsorkest kleurrijk in Vierde Bruckner


Philips Symfonie Orkest onder leiding van Jules van Hessen met klarinettist Lars Wouters van den Oudeweijer en altviolist Roeland Jagers in werken van Mendelssohn, Bruch en Bruckner. Gehoord in muziekcentrum Frits Philips op zaterdag 15 november. Door Marjolijn Sengers

Mendelssohn, Bruch en Bruckner zijn componisten uit een tijd dat de mensheid nog geen haast had. Ze namen de tijd om melodieŽn uit te werken. Als ze het nodig vonden herhaalden ze zichzelf, lieten een thema van een andere kant zien of speelden er anderszins mee, de luisteraar kreeg de tijd de muziek op zich te laten inwerken. Heel sterk speelt dit bij de vierde symfonie van Anton Bruckner, de Romantische. Voor onze hedendaagse oren doet Bruckner er soms wel erg veel schepjes bovenop, worden we wel erg vaak geconfronteerd met weer het thema, maar dan vanuit een andere hoek belicht. Maar, als we deze symfonie over een jaar op de radio horen, dan herkennen we 'm wel! En daar zit voor een niet professioneel symfonieorkest juist het gevaar, ťťnmaal, tweemaal of driemaal het thema is nog te overzien, de spanning weten te behouden als het maar doorgaat, vergt aanzienlijk meer dan het correct weergeven van de noten. Het Philips Symfonie Orkest leverde over het algemeen uitstekend werk in de Brucknersymfonie. De uitvoering had vaart, de verschillende instrumentengroepen, met de hoorngroep voorop, speelden kleurrijk en karaktervol, in alle delen was er echter een moment waarop het genoeg was, waarop je hoorde dat het moeite kostte om de langgerekte rode draad vast te houden. Verwijten kun je dit het Philipsorkest niet; menig beroeporkest aarzelt om een Brucknersymfonie te programmeren.

Minder uitputtend was het concert voor klarinet, altviool en orkest van Max Bruch. Klarinettist Lars Wouters van den Oudeweijer en altist Roeland Jagers speelden royaal en zelfverzekerd, ontwikkelden beiden een warme, aantrekkelijke toon en toonden zich betrokken musici. De herfstachtige klankkleur van dit concert werd door het mild spelende orkest fraai onderstreept. Met de Hebriden Ouverture van Mendelssohn zette het orkest de trend voor het bevredigende, 'rustige' en overzichtelijke verloop van de avond.


Programma's  Solisten
Recensies  Toelichtingen
PSO Home © 2003 VHV Media Groep | Philips Symfonie Orkest, Eindhoven.