Programma
Juni 2004
PSO Programma's archief

Archief | Programma's 2001-2005 | Biografieën | Toelichtingen | Recensies | PSOverzichtelijk | Reizen
VHV-Online van Juli 2004: Foto's Generale
Philips Symfonie Orkest
onder leiding van Jules van Hessen
met Iréne Theorin, sopraan
Programma
von Weber: Ouverture Der Freischutz Toelichting
Wagner: Wesendonklieder Toelichting
Brahms: Symfonie Nr. 3 Toelichting
Uitvoeringen:
di 8 juni 2004, 20.00 - Boxtel, Jacob Roelands Lyceum
za 19 juni 2004, 20.15 - Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips Recensie

Eindhovens Dagblad - maandag 21 juni 2004

Topprestatie Philips Orkest met Wagner en Brahms


Philips Symfonie Orkest onder leiding van Jules van Hessen en met sopraan Iréne Theorin met werken van Von Weber, Wagner en Brahms. Gehoord in Muziekcentrum Frits Philips op zaterdag 19 juni 2004. Door Marjolijn Sengers

Dat was even slikken; Miranda van Kralingen had wegens familieomstandigheden haar bijdrage aan Wagners Wesendoncklieder moeten afzeggen. Ik zal niet de enige zijn geweest die zeer geïnteresseerd was in wat Van Kralingen daarvan zou hebben gemaakt, maar voor deze vorm van overmacht moet iedereen buigen. Een vervanger was gevonden in de persoon van Iréne Theorin, een Zweedse sopraan die al eerder bij de Philips Orkest Vereniging te gast was.

En om dan maar met Wagner te beginnen; Théorin en het Philips Orkest voerden onder leiding van Jules van Hessen de schitterende Wesendoncklieder bijzonder smaakvol en stijlvol uit. Iréne Theorin zong heel expressief en doorleefd, met gevoel voor de bijzondere sfeer van de liederen.

Een groot nadeel was echter haar constante vibrato. Wat ze aan sfeer en expressie opriep aan de ene kant deed ze aan de andere kant weer bijna teniet door elke noot dat overmatige vibrato mee te geven. Waarschijnlijk kan ze niet anders, jammer is het wel omdat juist goed gedoseerde momenten van non vibrato dit soort liederen een bijzondere uitdrukking geeft.

Voor de begeleiding door het Philips Orkest niets dan lof. Het speelde bijzonder expressief, zeer genuanceerd en subtiel en wist tot in de veelvuldig voorkomende pianissimo’s klank en zeggingskracht te behouden. Speelde het orkest in Von Webers Freischütz-ouverture en Wagners liederen al opvallend goed, de uitvoering van de derde symfonie van Brahms behoort absoluut tot de beste prestaties die dit orkest ooit leverde. Het meest opvallend aan deze symfonie was de transparantie die vier delen lang de klank bepaalde. Deze derde Brahms was overduidelijk een in alle gezamenlijkheid en eensgezindheid tot stand gekomen product. Een eenheid in klankkleur en intentie die stond als een huis, een uitvoering met een rechtstreeks lijntje naar de bron van alle inspiratie.


Programma's  Solisten
Recensies  Toelichtingen
PSO Home © 2004 VHV Media Groep | Philips Symfonie Orkest, Eindhoven.