VHV Online
Jaargang 2, nummer 4, februari 1998


Zo kreeg het Philips Orkest vaste Vrienden

Bijna 10 jaar geleden was Ton Boel zo onder de indruk van het “Philips Orkest” dat hij contact opnam met het bestuur van het orkest met de vraag “waarom heeft het orkest geen Vriendenclub?” Het bestuur deelde hem toen prompt mee dat ze het zeer op prijs zouden stellen als de heer Boel zo’n club zou oprichten. Hierbij werd de suggestie gegeven om Antony Heywood (echtgenoot van Jennifer) eens te polsen voor een functie in het bestuur van de Vrienden.

Nou maakt Ton zelf geen muziek; hij beweert zelfs bij hoog en laag dat hij absoluut niets weet van muziek en geen noot zo groot als een koe kan lezen. Hij is echter een goed organisator en hij kan mensen enthousiast maken en overtuigen om mee te doen. In de kortst mogelijke keren had hij dan ook, behalve Antony, Ad van ‘t Hof (oud-violist en bestuurslid van PSO) gestrikt om resp. penningmeester en voorzitter te worden. Hij zelf werd, bescheiden als hij is, secretaris.

De “Stichting Vrienden van de Philips Orkest Vereniging” werd gesticht, natuurlijk met grote vreugde van het toenmalige bestuur van het orkest (toen nog POV). “Als we binnen een jaar geen 50 Vrienden hebben, dan houden we er weer mee op” was een vreselijke gedachte op de achtergrond. Deze gedachte heeft echter nooit de kans gekregen, want na een jaar waren er al zo’n 100 Vrienden, dankzij het effectief ronselen van Vrienden en dankzij ook de prima doelstellingen van het drietal. Nu zijn het er bijna 210!

Vrienden ronselen De oprichters gingen er van uit dat het orkest meer gebaat was met een flinke vaste kern van concertbezoekers dan met af en toe een financieel douceurtje. In ruil voor hun jaarlijkse bijdragen kunnen daarom de Vrienden gratis besproken plaatsen voor de concerten krijgen (afhankelijk van de bijdrage natuurlijk). Als ze hiervan optimaal gebruik maken zijn ze zelfs goedkoper uit dan wanneer ze de kaartjes zelf zouden kopen, terwijl ze nog de beste plaatsen krijgen ook. Ik zou zeggen “Je bent gek als je geen Vriend wordt”. Zegt het voort. Wij lanceren ondertussen de slagzin

Word Vriend, het scheelt.

Het heden Op het ogenblik ziet het bestuur van de Stichting Vrienden van het Philips Symfonie Orkest er een beetje anders uit. Ad van ‘t Hof heeft zijn functie als voorzitter overgedragen aan Michiel de Veer, oud-trompettist en oud-voorzitter van het PSO (en ook gewoon oud). Ad blijft echter nog wel bestuurslid. Datzelfde geldt voor de enig echte oprichter Ton Boel, die het secretariaat heeft overgedragen aan Jan Rotte, een enthousiaste fan van PSO. Ton kreeg bij zijn werk assistentie van Rikie Sanders. Zij is er nu, na 6 jaar, ook mee opgehouden, maar we blijven haar natuurlijk dankbaar voor al het werk dat ze voor de Vrienden (en dus voor het orkest) heeft gedaan, al die jaren. Het kwam ons ter ore dat Gabriëlle Vossen (de moeder van Wouter en zelf een bekend pianiste) bereid was om in het bestuur te komen. Ze maakt er nu sinds januari deel van uit.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat er goede contacten zijn en blijven tussen de Vrienden en het orkest. Daarom zit er een afgevaardigde van het PSO-bestuur ook in het bestuur van de stichting. Dat zijn o.a. Werner Marinelli en Anne Marie Marcelis geweest. Nu is Jacob Bakker de intermediair.

Ondertussen heeft de Stichting Vrienden kans gezien toch wat te sparen. Zoals de meesten zich zullen herinneren heeft het bestuur daarom 2 jaar geleden, tijdens een concert in de TU een pauk aan het orkest kunnen aanbieden. Deze werd toen door Ad van ‘t Hof, bijna in de maat, ingeslagen.

De toekomst Het Vriendental is op het ogenblik een beetje stabiel. We gaan er daarom hard tegenaan om dat aantal weer wat op te krikken. Elke hulp van de orkestleden hierbij wordt natuurlijk zeer gewaardeerd. De indertijd gekozen formule van “zorg voor een vaste schare Vrienden in de zaal” werkt goed. We zullen dat daarom ook zeker vasthouden. De samenwerking met het orkest is uitstekend en dat zal, als het aan ons ligt, zo blijven. Ons streven voor de toekomst zal daarom ook zijn: Vrienden werven, onder het motto “een volle zaal is beter dan een verre buur”.

De rechten van de Vriend

Iedere Vriend geniet bovendien het voordeel ongeveer een maand voor elke uitvoering het programma hiervan te ontvangen. Bijgesloten is dan een formulier waarmee kaartjes besteld kunnen. Die worden dan enige dagen voor de uitvoering toegestuurd. Als extra krijgen Vrienden ook uitnodigingen voor de kamermuziekavonden die het PSO voor de leden organiseert.

Door: Michiel de Veer


Vorige artikel | Volgende artikel
Rubrieken: VHV Dossiers | Zo Gaat Dat | PSOciety | Mededelingen | Flip
Inhoud VHV Online Februari 1998Colofon

© 1998 VHV, Eindhoven.