November 2002
 VHV Online
Jaargang 7, Nummer 2

Wie is toch Johnny Logan?

Johnny Logan Johnny Logan werd geboren in Australia. Zijn vader , Patrick O'Hagan was een beroemd Iers tenor die maar liefst drie keer voor het Witte Huis heeft opgetreden, voor de presidenten Kennedy, Johnson en Nixon. Toen Johnny 3 jaar oud was verhuisde de familie naar Ierland. Op zijn 9e begon hij met zingen en op zijn 13e was hij gevorderd tot guitarist en schreef hij al zijn eigen liedjes. Hij begeleidde zijn vader op diens tournees over de gehele wereld en oefende het zingen samen met zijn vader in de kleedkamers van de diverse concertzalen. Tegelijk met zijn opleiding tot electricien begon hij te zingen in folk en blues clubs en in 1976 zong hij voor het eerst de titelrol in een musical.

Hij werd een bekend artiest in Ierland en in 1980 won hij voor dat land met het liedje "What's another year" in Den Haag het Eurovisie Songfestival. Overigens pas vanaf toen nam hij de Ierse nationaliteit aan. Van het liedje verkocht hij maar liefst 3 miljoen plaatjes.

In 1987 won hij met het liedje "Hold me now" in Brussel voor de tweede maal (iets wat nog nooit was voorgekomen) het Songfestival voor Ierland . Ook dit plaatje verkocht als warme broodjes; dit keer 6 miljoen exemplaren. Het was ook de Britse koningin niet ontgaan dat er in haar buurland een bekende zanger woonde en dus mocht Johnny in 1988 bij Elisabeth voor de Royal Variety Performance komen zingen.

Johnny zong ook veelvuldig met andere bekende bands zoals met Level 42, Mike & The Mechanics, Wings en met David Bowie's band. Hij had zijn eigen televisie programma voor de BBC en trad regelmatig op in diverse musicals.

In 1992 begon hij zich af te vragen waarom hij toch zoveel succes had "Why Me?". Hij schreef een gelijknamig liedje, maar dacht in al zijn bescheidenheid: "laat ik het maar niet weer zelf gaan zingen, da's zo sneu voor die andere arties-ten op het Songfestival". Hij gaf het liedje aan de totaal onbekende Linda Martin, die er prompt weer het Song Festival mee won, in Malmö dit keer.

Ook de paus Johannes Paules II houdt wel van een mooi lied en nodigde Johnny in 1994 uit om met José Feliciano, Randy Crawford en Andrea Bocelli te komen zingen op het Vaticaan Kerstconcert.

Het résumé van Johnny vervolgt met een bijna oneindige reeks van albums, optredens met diverse beroemdheden, waaronder Helmut Lotti, Montserrat Caballé en Wendy van Wanten(?), en televisieprogramma's. Nee, Johnny zit niet stil, zelfs niet na zoveel grote successen. Interessant om te noemen is zijn tour met het Royal Philharmonic Concert Orchestra "The Beatles Music in Concert" in 2001. Dit lijkt namelijk verdacht veel op het thema van ons Nieuwjaarsconcert (B2B, van Bach tot Beatles of iets dergelijks), waarbij hij dan dat laatste deel wel voor zijn rekening zal kunnen nemen.

Johnny's meest recente wapenfeit is een cd met niemand minder dan Nederlands trots André Hazes. Dit album met als titel "You've lost that lovin' feeling" ligt vanaf 11 november in de winkel. Het zou mij dan ook niet verbazen als Philips ons in januari verrast met een duet van Johnny en André. Alhoewel…., we kunnen Xander toch ook niet langs de zijlijn laten staan, toch? Dat wordt dus vast een bijzonder concert op 12 januari a.s.!

Tekst: Marcel Beckers.

Noember 2002
Vorige artikel | Volgende artikel
Naar de vaste rubrieken in VHV Online
Inhoud VHV Online November 2002 | Colofon
© 2002 VHV, Eindhoven.