Toelichtingen
Rossini - Ouverture Wilhelm Tell
PSO Toelichtingen archief
Archief | Gespeelde programma's | Biografieën solisten | Gespeelde werken | Recensies

Februari 1987 | Februari 2002 | September 2002 | November 2002

Gioacchino Rossini (1792-1868)

Ouverture Guillame Tell (1829)

Het gemak waarmee Rossini melodieŽn uit zijn pen liet vloeien grenst aan het ongelooflijke. In ruim twintig jaar componeerde hij zo'n veertig opera's. Na de enorme triomfen die Rossini vierde met Wilhelm Tell, de laatste opera van zijn hand, trok hij zich op het top-punt van zijn carriŤre en als onbetwist populairste componist van zijn tijd, uit het muziekleven terug.

Tijdens de veertig jaar die hij nog leefde componeerde hij slechts nog een handvol geestelijke werken. Het is onduidelijk of zijn creatieve vermogens hem na Willem Tell in de steek hebben gelaten of dat de oorzaak gezocht moet worden in acute gezondheidsproblemen of de veran-der-ende tijdgeest en muzikale smaak. Muziekcriticus Eduard Hanslick was waarschijnlijk dicht bij de waarheid toen hij opmerkte: "Deze verstandige man, die zijn talent nooit heeft overschat, zal gevoeld hebben dat hij door zijn overmatige productiviteit al jong was uitgeblust en niet meer in staat was een werk als Tell tot stand te brengen, laat staan het te overtreffen."

De kentering die zich rond het jaar 1830 in de esthetische opvattingen en behoeftes manifesteerde, kon voor Rossini niet verborgen zijn gebleven en het steeds geringere enthousiasme voor zijn oudere Italiaanse opera's kon hem niet zijn ontgaan Ö Nog tien jaar, en men was zijn magere kopieŽn van eigen werk vervelend gaan vinden en had de maestro met zijn vroegere lauweren gekastijd". Rossini zelf heeft de motieven voor het beŽindigen van zijn officiŽle loopbaan als componist als volgt weergegeven: "Wat wilt u? Ik heb geen kinderen. Had ik wel kinderen gehad, dan was ik zeker blijven werken. Nadat ik mij vijftien jaar lang heb afgemat en in die tijd veertig opera's heb geschreven, kreeg ik behoefte aan rust en verhuisde naar Bologna om daar in rust te levenÖ. Cosž finita la comedia".

De grote ouverture die aan de opera Wilhelm Tell vooraf gaat bevat vele prachtige melodieŽn (cello, althobo, fluit). De grote bekendheid geniet dit werk echter door de ietwat triviale mars waarmee Rossini een onvergetelijk effect bereikt.Programma's  Solisten
Recensies  Toelichtingen
door Geertje Kramer
© 2002 VHV Media Groep | Philips Symfonie Orkest, Eindhoven.