Solist
Emmy Verhey
PSO Solisten archief
Archief | Gespeelde programma's | Biografieën solisten | Gespeelde werken | Recensies
Bruch - Vioolconcert Nr. 1 (in Nov 2002)

Emmy Verhey Emmy Verhey heeft eigenlijk geen introductie nodig, zij is immers beroemd om haar vioolspel dat van een ongeëvenaarde gevoeligheid en technisch elan is; van een doorleefde rijpheid die weinig violisten kunnen benaderen.

Het niveau van haar spel is het resultaat van een leven dat volledig in dienst staat van de muziek. Dankzij haar grote professionaliteit en haar integer artistiek idea-lisme is zij al 40 jaar een veelgevraagd soliste. Niet alleen op de Nederlandse muziekpodia maar ook in de concertzalen van internationale betekenis is haar vioolspel regelmatig te horen.

De opmerkelijke diversiteit van haar repertoire is illustratief voor haar muzikale veelzijdigheid en technisch vakmanschap. Uiteindelijk geeft zij een grote viooltraditie door die een aantal illustere voorgangers kent.

De weg naar een internationale carrière begon op haar 17e jaar (1966) in Moskou als finaliste van het prestigieuze Tsjai-kovsky Concours, gevolgd door het winnen van het Nederlandse Nationaal Vioolconcours Oskar Back in 1967. De prijs die hieraan verbonden was maakte het haar mogelijk om een jaar lang in Rusland te studeren bij David Oistrach. Terug in Nederland won zij het Trompconcours (1971).

Als soliste trad zij op met dirigenten als Chailly, Dorati, Haitink, Kersjes, Marriner, Vonk, De Waart, Fournet, Benzi, Entremont en Spanjaard. Zij concerteerde o.a. samen met Yehudi Menuhin, Igor Oistrach, Misha Maisky, Antonio Meneses, Youri Egorov en Janos Starker.

Met alle voorgenoemden maakte zij talloze opnames voor radio en televisie, op grammofoonplaat en cd.

Emmy Verhey bespeelt een Guarnerius uit 1676.


Programma's  Solisten
Recensies  Toelichtingen
De biografie werd geschreven ten tijde van het optreden met het PSO en kan verouderd zijn.
© 2002 VHV Media Groep | Philips Symfonie Orkest, Eindhoven.