Mei 2005
 VHV Online
Jaargang 9, Nummer 4

Het muzikale kroon juweel

Jules Wie sponsoring zegt, zegt PSV. Maar er zijn nog meer organisaties die Philips sponsort, of die zijn ontstaan vanuit ons bedrijf. Het Philips Symfonie Orkest is een goed voorbeeld van beide. Opgericht in 1930 als Fideelio, orkest voor Philipsmedewerkers, heeft het orkest een rijk verleden. Maar ook de toekomst is zonnig en vol ambities. Een gesprek met de bevlogen voorman, dirigent Jules van Hessen.

Het orkest was van oorsprong uitsluitend bedoeld voor Philips-medewerkers. Nu heeft het orkest een bredere regionale functie en een minderheid van de muzikanten werkzaam bij Philips. Het orkest telt rond de honderd leden, amateurs en (semi)professionals. Jules van Hessen leidt de groep sinds 1987. Hij vertelt: "Mijn voorganger was Louis Stotijn, mijn toenmalige leraar aan het conservatorium. Regelmatig ging ik met hem mee naar Eindhoven om hem te zien werken. Tijdens repetities mocht ik dan wel eens het orkest leiden. Bij zijn afscheid dirigeerden we samen het orkest en aan het eind gooide hij mij symbolisch zijn dirigeerstokje toe. Dat was mijn officiële start als dirigent van het Philips Symfonie Orkest." Jules vervolgt enthousiast: "Het Philips Symfonie Orkest is mijn 'kindje'. Waarom? De sfeer, de kwaliteit en het enthousiasme van de musici is onvergelijkbaar. Daarnaast zijn we mede door de sponsoring van Philips in staat om goede solisten in te huren en in goede zalen te spelen."

Professioneel orkest
Dat de prestaties van het Philips Symfonie Orkest nauwelijks onderdoen voor een professioneel orkest, blijkt uit Jules' anekdote. "We hadden een belangrijke uitvoering met als solist een eigenwijze Russische pianist. De man raakte tijdens het concert volledig de weg kwijt in de muziek. Het orkest merkte dit, en keek afwachtend naar mij. Een ramp dreigde: aftikken leek onvermijdelijk. In een fractie van een seconde besloot ik om door middel van een gesproken instructie het orkest een aantal minuten muziek over te laten slaan. Op mijn eerstvolgende slag speelde het orkest feilloos samen precies de gevraagde passage. De pianist was totaal verbouwereerd, maar kon gelukkig later weer aansluiten. Ik ben er nog steeds trots op dat 'mijn' mensen dit zo perfect hebben gedaan. Het was een professionele prestatie van ons allemaal. En de zaal? Die heeft nauwelijks iets gemerkt."

Kroonjuweel mag meer schitteren
Een van de belangrijkste momenten in het jaar is de uitvoering van het Nieuwjaarsconcert van Philips. "Dit concert is bijzonder door zijn opzet en uitvoering. De samensmelting tussen klassieke en populaire muziek zorgt ervoor dat aan ieders smaak beantwoord wordt." Maar het orkest heeft volgens Jules Philips veel meer te bieden. "Het orkest is het muzikale kroonjuweel van Philips, maar het zou meer mogen schitteren. Het orkest kan bijvoorbeeld vaker ingezet worden voor productpresentaties, marketingacties, introducties of symposia. Zo spelen we op 19 en 20 november a.s. twee jubileumconcerten ter gelegenheid van ons 75-jarig bestaan: op de 19e in Eindhoven en een dag later een matinee in het Amsterdamse Concertgebouw. We brengen dan Prokofjev's meesterwerk 'Iwan de Verschrikkelijke' ten gehore. Een spectaculair werk voor groot orkest, koor en solisten met een filmmuziekachtige impact. Een perfecte gelegenheid voor een bijzondere (mid)dag met klanten. Naast het bijwonen van het concert is het mogelijk een foyer af te huren. Indien gewenst kan ik voor aanvang van het concert vertellen over de muzikale achtergronden. Een dergelijke middag of avond is een prima manier om relaties te ontmoeten. Daarnaast genieten zij in een betoverende ambiance van schitterende muziek en maken zij kennis met een van de oudste verenigingen van Philips."


uit: Philips Magazine

Mei 2005
Vorige artikel | Volgende artikel
Naar de vaste rubrieken in VHV Online
Inhoud VHV Online Mei 2005 | Colofon
PSO Home © 2005 VHV Media Groep, Eindhoven