Solist
Storioni Trio
PSO Solisten archief
Archief | Gespeelde programma's | Biografieën solisten | Gespeelde werken | Recensies
Beethoven - Tripelconcert (in Nov 2000)
Wouter Vossen, viool,
Marc Vossen, cello,
Bart van de Roer, piano

Storioni Trio Schitterende instrumenten, een veelomvattend repertoire, voortreffelijk spel en een uitgelezen visie, dat alles kenmerkt het in zijn bijna vijfjarig bestaan al meermaals gelauwerde Storioni Pianotrio. Want dat dit trio over bijzondere kwaliteiten beschikt, wordt niet alleen erkend door het enthousiaste publiek en de lovende pers. Ook de juryrapporten liegen er niet om: zo ontving het trio in juni 1999 op grond van 'integer en tegelijkertijd meeslepend musiceren' de 'Karel Hilsum Prijs' - een maand later gevolgd door de 'Parisot Price' voor het beste deelnemende ensemble aan het Norfolk Chamber Music Festival in de Verenigde Staten, wegens de capaciteit 'door te dringen tot de kern van de zaak'. Het wekt dan ook geen verwondering dat tal van gerenommeerde musici, onder wie Isaac Stern, Ralph Kirschbaum en de leden van het Emerson Kwartet, graag met het Storioni Pianotrio samenwerken.

Het Storioni Pianotrio werd opgericht in 1995 en dankt zijn naam aan de uitzonderlijk klankrijke en zeldzame viool van Wouter Vossen, een Laorentius Storioni (fecit 1794, Cremona). Het is samengesteld uit drie uiterst getalenteerde musici: violist Wouter Vossen, die in 1998 als leerling van Herman Krebbers aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam zijn diploma Uitvoerend Musicus 'cum laude' met onderscheiding behaalde; cellist Marc Vossen - hij bespeelt een Giovanni Grancino (fecit 1700, Milano) - die bij Godfried Hoogeveen studeerde, om zijn opleiding te vervolgen bij Ralph Kirschbaum aan het Royal Northern College of Music te Manchester; en tenslotte pianist Bart van de Roer (momenteel als hoofdvakdocent verbonden aan het Brabants Conservatorium te Tilburg), die zijn opleiding volgde bij Jan Wijn, eveneens aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, en tevens bij Gyorgy Sebok, Christina Ortiz en Eugen Indjic studeerde. Behalve als trio mochten de individuele leden van het Storioni Trio ook individueel reeds talloze onderscheidingen van grote (inter)nationale concoursen op hun naam schrijven.

Het brede repertoire van het Storioni Pianotrio omvat natuurlijk alle beroemde pianotrio's uit de muziekgeschiedenis, maar ook speciaal voor hen geschreven opdrachtwerken, onder meer van jonge Nederlandse componisten. Het trio treedt op in alle belangrijke concertzalen van Nederland en is veelvuldig te beluisteren op de radio. Zeker de laatste jaren heeft hun naam en faam een hoge vlucht genomen. Zo stonden in 1998 een zeer geslaagde tournee naar Japan en Singapore op het programma en een workshop in het Amsterdamse Concertgebouw onder leiding van niemand minder dan Isaac Stern. Bovendien verscheen dat jaar de door de pers zeer gunstig beoordeelde eerste cd van het Storioni Trio, met composities van Mozart, Brahms en Ives. Even succesvol was 1999, toen het trio zowel de 'Karel Hilsum Prijs' als de 'Parisot Price' in ontvangst kon nemen; tijdens het Norfolk Chamber Music Festival - waar zij laatstgenoemde prijs behaalden - werkten de leden van het Storioni Pianotrio samen met vele beroemde ensembles, waaronder het Tokyo Kwartet en het Vermeer Kwartet, en uitstekende musici, zoals Peter Frank en Boris Berman. Voor het seizoen 1999/2000 staat onder andere het debuut in Carnegie Hall, New York op de agenda, alsmede concerten in Frankrijk, het Midden-Oosten en, dichter bij huis, het Amsterdamse Concertgebouw. En natuurlijk een feestje, omdat het Storioni Pianotrio in het jaar 2000 zijn vijfjarig jubileum viert.

'Het Storioni Pianotrio... , verrassend goed.' (NRC Handelsblad, december 1997)

'Het Storioni Pianotrio bestaat uit topmusici, als luisteraar zit je op het puntje van je stoel.' (Brabants Dagblad, november 1998)

'Intonatie, frasering, ritmisch elan, het is er niet alleen allemaal, maar het is - en daar gaat het om - volledig ondergeschikt aan een spirituele visie.' (De Gelderlander, december 1998)

VHV Online Zie ook de VHV-Online van november 2000 voor een interview met het Storioni Trio.


Programma's  Solisten
Recensies  Toelichtingen
De biografie werd geschreven ten tijde van het optreden met het PSO en kan verouderd zijn.
© 2000 VHV Media Groep | Philips Symfonie Orkest, Eindhoven.