Toelichtingen
Williams - Muziek uit Jurassic Park
PSO Toelichtingen archief
Archief | Gespeelde programma's | Biografieën solisten | Gespeelde werken | Recensies

Februari 1995

John Williams

Jurassic Park (1993)

De regisseur Steven Spielberg staat de laatste twee decennia garant voor de meest fantastische en onwaarschijnlijke speelfilms waarin hij het onmogelijke mogelijk laat worden. Met zijn meesterlijke films als Close Encounters of the Third Kind (1977), 1941 (1979) en E.T. The Extra-terrestrial (1982) heeft hij zijn naam voorgoed weten te vestigen.

In 1993 presenteerde Spielberg een waar meesterwerk van fantasie, spanning, wetenschap en cinematografische magie: de film Jurassic Park. Deze film werd in een zeer kort tijdsbestek het grootste kassucces aller tijden.

Op een afgelegen eiland creŽert een steenrijke projectontwikkelaar in het geheim dinosaurussen, die hij onderbrengt in een groot natuurpark, Jurassic Park. Voordat hij het park voor het publiek mag openstellen, eisen zijn geldschieters dat het eerst door twee topexperts op het gebied van paleontologie en paleobotanie, een wiskundige en de twee kleinkinderen van de projectontwikkelaar wordt bezocht. Zij komen voor een kort bezoek naar het eiland om een indruk te krijgen van het park en de vele dinosaurussoorten die het herbergt. Hun tocht door het park verloopt niet geheel volgens plan. De prehistorische dieren breken uit en de bezoekers moeten een waar gevecht op leven en dood leveren.

Bij de films van Steven Spielberg speelt de muziek een zeer belangrijke rol. Sinds 1975 verzorgt de componist John Williams de partituren bij Spielbergs films. Williams weet hierbij niet alleen de film de juiste muzikale omlijsting te geven, maar bovenal het spanningsverloop te ondersteunen en juist te versterken. Williams muziek vormt een onmisbaar element bij Spielbergs films.Programma's  Solisten
Recensies  Toelichtingen
door Geertje Kramer
© 2001 VHV Media Groep | Philips Symfonie Orkest, Eindhoven.