Toelichtingen
Sousa - Stars and Stripes Forever
PSO Toelichtingen archief
Archief | Gespeelde programma's | Biografieën solisten | Gespeelde werken | Recensies

Februari 1993

John Philip Sousa (1854-1932)

The Stars and Stripes for Ever

De Amerikaanse componist, dirigent en schrijver John Philip Sousa is vooral bekend geworden door de 136 marsen die hij heeft gecomponeerd. Dat hij de bijnaam 'March King' droeg, is dan ook niet verwonderlijk. Hij heeft zich echter ook met andere genres bezig gehouden zoals operette, liederen, walsen, suites en arrangementen.

Sousa is zijn carrière begonnen als violist, docent, arrangeur, componist en dirigent. Van 1880 tot 1892 bekleedde hij de eervolle positie van dirigent van de Marine Band van de Verenigde Staten. Nadat hij hierbij ontslag had genomen richtte Sousa zijn eigen band op. Deze band, die onder de naam 'Sousa's Band' bekend is geworden, is gedurende 39 jaar verbazingwekkend populair geweest. Elk jaar maakte de band een toer door Noord Amerika van tenminste zes maanden. Verder heeft de band vier tournees door Europa gemaakt, en één wereldtournee. In 1931 is Sousa gestopt met zijn band vanwege de slechte omstandigheden die voortvloeiden uit de recessie.

In de jaren negentig van de vorige eeuw is op aanwijzingen van Sousa de eerste naar hem vernoemde Sousafoon gemaakt. Dit instrument heeft Sousa laten maken omdat hij niet tevreden was met het geluid van de tuba in zijn band omdat de klank van dat instrument omhoog de lucht in ging in plaats van in richting van het publiek. De sousafoon is dan ook een tuba waarbij de beker niet omhoog maar vooruit steekt.

De mars 'The Stars and Stripes for Ever' heeft Sousa in 1897 geschreven. Dit stuk een typisch voorbeeld uit de Amerikaanse marscultuur van rond de laatste eeuwwisseling. 'The Stars and Stripes for Ever' is een mars die zich heeft weten te handhaven en nu nog steeds bij het grote publiek overbekend is. Vooral binnen de voetbalstadions is het een grote hit.Programma's  Solisten
Recensies  Toelichtingen
© 2001 VHV Media Groep | Philips Symfonie Orkest, Eindhoven.