Toelichtingen
Rachmaninov - Pianoconcert Nr. 2
PSO Toelichtingen archief
Archief | Gespeelde programma's | Biografieën solisten | Gespeelde werken | Recensies
November 1991 (Solist: Wibi Soerjadi, Daphne Gerrits)

Sergej Rachmaninov (1873-1943)

Pianoconcert nr.2 in c kleine terts Op.18

In 1882, op negenjarige leeftijd, begon Rachmaninov zijn pianostudie aan het conservatorium van St. Petersburg. In 1885, na het overlijden van zijn zus en de daarop volgende scheiding van zijn ouders, zakte hij echter voor al zijn examens. Om toch z'n studie voort te kunnen zetten werd Rachmaninov op aanraden van zijn neef naar het conservatorium van Moskou gestuurd. Hier zette hij z'n lessen onder strenge discipline voort. Naast piano begon hij compositie te studeren. In 1891 sloot Rachmaninov zijn pianostudie af en zou een gevierd pianosolist worden. In 1897 rondde hij zijn compositiestudie af met de opera 'Aleko' waarvoor hij de hoogst mogelijke onderscheiding van het conservatorium ontving.

Na als beginnend componist al enig succes te hebben geboekt, begon Rachmaninov aan zijn 1e symfonie. Op de première in 1896 onder leiding van Glazounov flopte dit stuk. De kritiek van Rachmaninov was dat Glazounov totaal geen gevoel in het stuk legde. Rachmaninovs vrouw zei jaren later dat Glazounov tijdens het concert dronken was.

Na deze mislukking raakte Rachmaninov in een diepe depressie. Drie jaar lang kwam er geen enkel belangrijk stuk van zijn hand.

In 1897-98 begint Rachmaninov aan zijn derde carrière, die van dirigent. Dit leidt hem al een stuk uit zijn depressie maar de inspiratie voor componeren hervindt hij nog niet. Op aanraden van vrienden consulteert hij de Engelse arts Dr. Dahl. Door diens behandeling met hypnose en lange gesprekken komt Rachmaninov er weer bovenop. Na het componeren van twee kleine werken begint hij in 1900 aan zijn tweede pianoconcert. Een succesvolle uitvoering van het 2e en 3e deel motiveert de componist om ook het eerste deel te schrijven.

In 1901 beleefde dit Tweede Pianoconcert, dat misschien wel het bekendste werk voor piano en symfonie orkest genoemd mag worden, zijn première met als solist de componist zelf.Programma's  Solisten
Recensies  Toelichtingen
door Geertje Kramer
© 2001 VHV Media Groep | Philips Symfonie Orkest, Eindhoven.