Toelichtingen
van Oosten - Pianoconcert
PSO Toelichtingen archief
Archief | Programma's | Biografieën | Toelichtingen | Recensies | PSOverzichtelijk | Reizen
Uitgevoerd:
November 2004 (Solist: Ivo Janssen, piano)

Roel van Oosten (1958)

Concert voor Piano en Orkest (2001) - wereldpremičre
(3 delen)

De Nederlandse componist Roel van Oosten componeerde in 2001 zijn Concert voor Piano en Orkest in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst. Het is vrij opmerkelijk dat een eigentijdse componist zich aan het schrijven van een echt soloconcert waagt. Het genre soloconcert is immers de afgelopen decennia uit de gratie geraakt; de soloconcerten die desondanks gecomponeerd zijn, kenmerken zich door een solopartij die niet te prominent en virtuoos op de voorgrond treedt, maar eerder als evenwichtige partner van het orkest fungeert. Alhoewel veel eigentijdse componisten een halfslachtige houding ten aanzien van soloconcerten hebben, componeerde Van Oosten een Harpconcert (1999), een Pianoconcert (2001) en een Contrabasconcert (2004).

Met dit Pianoconcert wilde Van Oosten een werk schrijven vanuit de traditie van het romantische pianoconcert: “om dit een keer gedaan te hebben en voor een eventueel volgend concert nieuwe wegen te openen”. De piano heeft in dit concert dan ook een echte solopartij en de partijen in het orkest staan vrijwel altijd volledig ten dienste van deze solist. Toch is Van Oostens Pianoconcert wel degelijk ook een eigentijds werk. Zo is binnen het slagwerk een rol weggelegd voor de marimba en bevat het derde deel zeer jazzy aspecten met vele maatwisselingen.

Van Oostens houding ten aanzien van het componeren is ook totaal anders dan die van de romantische componist. Die liet zich vaak inspireren door buiten-muzikale elementen. Van Oosten is absoluut geen autobiografisch componist. Hoewel zijn werk vaak als ”romantisch” getypeerd wordt, neemt hij een zeer nuchtere houding ten aanzien van zijn notenmateriaal aan, waardoor hij meer in de traditie van de “klassieken” staat. Het Pianoconcert heeft dan ook een klassieke driedelige vorm, waarbij het middelste deel een langzaam deel is. De hoekdelen hebben geen naam, maar worden slechts met een metronoomcijfer aangeduid.

Het Philips Symfonie Orkest is zeer verheugd om de orkestbegeleiding van Van Oostens Pianonconcert tijdens deze wereldpremičre voor zijn rekening te mogen nemen. In het verleden heeft het orkest al een aantal werken van Van Oosten uitgevoerd. In 1987 componeerde Van Oosten speciaal voor het afscheid van dirigent Louis Stotijn en de komst van zijn opvolger Jules van Hessen een stuk voor twee orkestgroepen: Zig Zag. In 1995 heeft het Philips Symfonie Orkest het stuk Square (geschreven voor het Nederlands Studenten Orkest) uitgevoerd tijdens de succesvolle tournee naar China.Programma's  Solisten
Recensies  Toelichtingen
door Geertje Kramer
PSO Home © 2004 VHV Media Groep | Philips Symfonie Orkest, Eindhoven.