Toelichtingen
Kleinsinger - Tobbe de Tuba
PSO Toelichtingen archief
Archief | Gespeelde programma's | Biografieën solisten | Gespeelde werken | Recensies
Oktober 1978 (Solisten: P. Tripp (tuba); Gerard Reker (verteller))
Februari 1993 (Solisten: Jaap Jan de Lange (tuba); Jules van Hessen (verteller))

George Kleinsinger (1914-1982)

Tobbe de Tuba

De Amerikaanse componist Kleinsinger is vooral bekend geworden door zijn populair, humoristische muziek zoals het sprookje 'Piewie de Piccolo' en de kameropera 'Archie and Mehitabel'. Hij heeft echter ook serieuzere werken als symfonieën en soloconcerten geschreven.

Tobbe de Tuba schreef Kleinsinger in 1942. Het is een stuk voor verteller en orkest. In dit werk vertelt Kleinsinger het verhaal van de ongelukkige tuba Tobbe. Tobbe is erg verdrietig omdat hij in het orkest alleen maar 'hoempa, hoempa, hoempa' mag spelen en nooit eens een keer een mooie melodie mag laten horen. Wanneer hij op een dag toch probeert om een melodietje dat de andere instrumenten laten horen te spelen, gaat Tobbe op het melodietje zitten zodat het helemaal verpletterd wordt. Tobbe probeert het weer in model te brengen maar dat lukt hem niet. De hooghartige violen zijn heel erg boos op Tobbe en als Tobbe zich wil verontschuldigen beledigt hij hen per ongeluk ook nog, wat het geheel er niet beter op maakt. De dirigent vraagt wat er met Tobbe aan de hand is. Hij antwoordt dat hij zo graag een melodietje zou willen spelen. Hierop barst het hele orkest in een schaterlachen uit.

's Avonds zit Tobbe eenzaam en verdrietig aan de oever van een rivier. Plotseling komt er een kikker naast hem zitten. De kikker die elke avond op die plek zit te zingen heeft eindelijk een keer publiek. Tobbe vindt het kikkerconcert heel mooi en laat zich overhalen om het wijsje van de kikker ook eens te proberen. De kikker is razend enthousiast en Tobbe zit niet langer meer in de put.

De volgende dag op de orkestrepetitie hangt er een gespannen sfeer omdat de beroemde dirigent Signor Pizzicato komt. Tobbe is blij en oefent zijn eigen 'hoempa, hoempa'. Wanneer de dirigent er is, zegt hij dat het orkest moet gaan spelen. Tobbe begint en speelt zijn eigen melodie. Langzamerhand raken de andere instrumenten in de ban van de mooie tubamelodie en willen ook meedoen. Één voor één vallen ze allemaal in en spelen het lied van Tobbe de Tuba mee.Programma's  Solisten
Recensies  Toelichtingen
door Geertje Kramer
© 2000 VHV Media Groep | Philips Symfonie Orkest, Eindhoven.