Toelichtingen
Franck - Psyché
PSO Toelichtingen archief
Archief | Gespeelde programma's | Biografieën solisten | Gespeelde werken | Recensies
Januari 1965

César Franck (1822-1890)

Psyché
1. Sommeil de Psyché
2. Psyché enlevée par les Zéphirs
3. Les jardins d'Eros
4. Psyché et Eros

Psyché is het vijfde en laatste symfonisch gedicht van de Franse componist César Franck. Hij schreef dit werk, dat hij opdroeg aan zijn leerling Vincent d'Indy, aan het eind van zijn carrière, in de jaren 1887-88. Hij was toen al bezig met zijn symfonie in d-kleine terts en tussen deze tegelijkertijd ontstane werken is dan ook een duidelijke verwantschap aanwezig. In beide composities toont Franck zijn uitgekristalliseerde, volwassen en geheel eigen compositiestijl.

Oorspronkelijk is Psyché een symfonisch gedicht voor orkest met koor maar vaak wordt het stuk, zoals ook nu, in een verkorte versie zonder koor ten gehore gebracht.

Psyché is gebaseerd op het gelijknamige verhaal uit de Griekse mythologie. Franck heeft niet de gehele mythe getoonzet maar heeft slechts een aantal beelden uit het verhaal muzikaal willen verwoorden. In het eerste deel, de slaap van Psyché, is de beeldschone koningsdochter Psyché in diepe rust. Zij krijgt in haar slaap een droombeeld dat haar een bovenaards geluk toont, waarvan zij reeds een voorgevoel had. In het tweede deel wordt Psyché in opdracht van de liefdesgod Eros door de Zéphirs, de westenwinden, weggehaald en naar zijn paleis gebracht omdat hij verliefd op het meisje is geworden. In het derde deel, de tuinen van Eros, ontwaakt Psyché in de kasteeltuin op een bed van bloemen waar zij door de Zéphirs is neergelegd. Haar droombeeld is werkelijkheid geworden. Zij hoort dan echter de stem van Eros die haar gebiedt nooit een blik op haar minnaar te richten. Het laatste deel van deze verkorte versie van het stuk toont de liefde die ontstaan is tussen Psyché en Eros alhoewel Psyché haar geliefde nog nooit heeft gezien.Programma's  Solisten
Recensies  Toelichtingen
door Geertje Kramer
© 2000 VHV Media Groep | Philips Symfonie Orkest, Eindhoven.