Solist
Ronald Brautigam
PSO Solisten archief
Archief | Gespeelde programma's | Biografieën solisten | Gespeelde werken | Recensies

Saint-Saëns: Pianoconcert Nr. 2 (in Juni 1998)

Ronald Brautigam Ronald Brautigam werd in 1954 in Amsterdam geboren, waar hij aan het Sweelinck Conservatorium bij Jan Wijn studeerde. Hij vervolgde zijn studies in London bij John Bingham en in de Verenigde Staten bij Rudolf Serkin. In 1984 werd hem de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt.

Ronald Brautigam treedt sindsdien regelmatig op met belangrijke orkesten in Europa, zoals o.a. met het Jerusalem Symphony Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, de Bayerische Rundfunk, de Hessischer Rundfunk, de Oslo Philharmonic, het Helsinki Philharmonic Orchestra en met dirigenten zoals Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Valery Gergiev, Simon Rattle, Edo de Waart, Ivan Fischer, Marcello Viotti, Frans Brüggen en Sergiu Comissiona.

In januari 1992 gaf hij als eerste Nederlandse pianist een zeer succesvol recital in de Internationale Meesterpianisten Serie in de Grote Zaal van het Concertgebouw Amsterdam en hij is wederom in november 1997 teruggevraagd. Hij is overigens een veelgevraagde gast op binnen- en buitenlandse festivals, zo gaf hij in juni 1995 een solorecital in het Schauspielhaus in Berlijn. Al een aantal jaren heeft Ronald, mede door zijn veelvuldige samenwerking met musici als Ton Koopman, Frans Brüggen, Sergiu Luca en Melvyn Tan, een grote passie ontwikkeld voor het forte-piano instrument. Steeds vaker is hij hierop te beluisteren. In 1995 voerde hij over drie avonden verspreid alle sonates van W.A. Mozart op forte-piano uit, welk project in 1997 werd herhaald voorafgegaan door CD-opnames op het Zweedse BIS label. Voor datzelfde label zal hij over enkele seizoenen gespreid alle Haydn sonates op gaan nemen.

Ook op het gebied van de kamermuziek is Ronald Brautigam een graag geziene gast. Samen met violiste Isabelle van Keulen geeft hij in binnen- en buitenland veelvuldig recitals. Zo maakten zij in juni 1993 en 1997 succesvolle tournees naar Japan en gaven zij onder meer recitals in Zwitserland, Italië, Scandinavië, Engeland en Duitsland ten gehore. Zij hebben onlangs voor Koch hun derde Franse CD opgenomen. In het seizoen 1997/98 geeft hij een groot aantal kamermuziek-concerten met het Vermeer Kwartet.

De CBS-opname van Ravels Tombeau de Couperin en Schumanns 2e Sonate werd met een Edison bekroond. Op het Etcetera-label verschenen CD’s met werken van Beethoven en Rachmaninoff (alle Préludes).

Het Koninklijk Concertgebouworkest nodigt Ronald regelmatig uit voor concerten en hij heeft met dit orkest een aantal CD’s gemaakt, zoals het eerste pianoconcert van Sjostakovitsj, Ballade voor piano en orkest van Frank Martin, Kammermusik II van P. Hindemith. In april 1996 voerde hij met hen de wereldpremičre van het pianoconcert van Tristan Keuris uit. In november 1998 is hij wederom uitgenodigd met dit orkest op te treden.

In oktober 1995 trad Ronald met het Orkest van de 18e eeuw o.l.v. Edo de Waart op waarbij hij van Mozart het pianoconcert KV 449 op forte-piano uitvoerde. Verder speelde hij met La Chapelle Royale o.l.v. Philippe Herreweghe (Beethoven 3) en The Orchestra of the Age of Enlightment o.l.v. Frans Brüggen (Mozart KV 488). Beide orkesten hebben hem onmiddellijk teruggevraagd voor concerten in 1998/99.

Biografie van het bureau Marianne Brinks te Amstelveen.


Programma's  Solisten
Recensies  Toelichtingen
De biografie werd geschreven ten tijde van het optreden met het PSO en kan verouderd zijn.
© 1999 VHV Media Groep | Philips Symfonie Orkest, Eindhoven.