Solist
Herman van Veen
PSO Solisten archief
Archief | Gespeelde programma's | Biografieën solisten | Gespeelde werken | Recensies

Czardas van Monti en diverse medleys (in Januari 2000)

De informatie op deze pagina is onder andere afkomstig van de internet site: www.hermanvanveen.nl (en de verdere doorverwijzingen).

Herman van Veen werd op 14 maart 1945 geboren in Utrecht. Op de Montessorischool merkt de directeur dat de kleine Herman een bijzonder muzikaal talent heeft en hij geeft hem zijn viool. Op de Utrechtse muziekschool krijgt de achtjarige Herman viool- en zanglessen. Als kind al is hij erg geďnteresseerd in alles wat maar met theater, muziek en cabaret te maken heeft. Wanneer Toon Hermans na een optreden uit de schouwburg komt raakt hij in gesprek met een zestienjarige jongen. Aan het eind van het gesprek vraagt hij "Wat wil je later worden?" en de jongen antwoordt "Zoiets als u maar dan anders." De jongen is uiteraard Herman van Veen, en acht jaar later zal Toon Hermans hem "Nederlands grootste theater-persoonlijkheid van de afgelopen twintig jaar" noemen.

Op zeventienjarige leeftijd begint Herman van Veen aan het Utrechts Conservatorium een studie viool, zang en muziekpedagogie. In die tijd bereiden muziekstudenten zich heel serieus en tref-zeker voor op een carričre in de klassieke muziek. Herman valt hier een beetje buiten de boot. Hij maakt zijn studie wel degelijk af, maar zijn opvattingen van muziek stroken niet met de orthodoxe opvattingen van het Conservatorium. Samen met een studiegenoot, Erik van der Wurff, richt Herman een kleinkunstgezelschap op "Cabaret chantant Harle-kijn". Het debuut van het gezelschap is in het theaterseizoen 1967-68 en er zijn zeer enthousiaste reacties van de pers. Ook de gevestigde orde van theatermakers, Wim Kan en Toon Hermans, zijn onder de indruk van dit nieuwe gezelschap en van Herman van Veen in het bijzonder. Het gaat daarna snel met de bekendheid van Herman met uitverkochte zalen, succesvolle plaatopnamen en tv-optredens. Als kunstenaar is hij moeilijk in een hokje te plaatsen, benamingen als cabaretier, entertainer of performer wijst hij zelf af. Hij heeft een eigen stijl gevonden. Naast theaterprogramma's schrijft Herman van Veen ook gedichten, toneelstukken, kinderboeken en liedjes, hij componeert chansons, ballet- en filmmuziek, hij regisseert en speelt de hoofdrol in zijn eigen films, zoals de onlangs nog uitgebrachte film "De Nachtvlinder".

Wereldberoemd wordt Herman van Veen door de door hem bedachte en gemaakte tekenfilmserie "Alfred Jodocus Kwak". Maar bovendien is hij ook erg betrokken bij allerlei projecten voor kinderen. Zo zet hij zich al vijfentwintig jaar in als goodwill-vertegenwoordiger van UNI-CEF en als mede-oprichter van de Stich-ting Colombine, die milieu- en gezondheidsprojecten in zowel Europa als de ont-wikkelingslanden ondersteunt.

Kortom, Herman van Veen is te veelzij-dig om hem in een kort stukje als dit volledig te beschrijven. We zullen hem bij het Nieuwjaarsconcert onder andere meemaken als violist, zanger en dirigent, maar ongetwij-feld als bijzonder persoon

VHV Online Zie ook de VHV-Online van april 2000 voor een interview met Herman van Veen.


Programma's  Solisten
Recensies  Toelichtingen
Door Marcel Beckers
De biografie werd geschreven ten tijde van het optreden met het PSO en kan verouderd zijn.
© 2000 VHV Media Groep | Philips Symfonie Orkest, Eindhoven.